Zvonohlík zahradní (Serinus serinus)

10. března 2007 v 13:22 |  ptáci v okolí
Zvonohlík zahradní(Serinus serinus)
je pták menší než vrabec domácí, šedožlutě zbarvený s krátkým zobákem. Samec má zářivě žlutou hruď a kostřec, samice je hnědší a více proužkovaná. Mladí jedinci jsou hnědí a mohutně proužkovaní a nemají žlutý kostřec.
Hlas - vábení je zvonivé dvouslabičné "girrlitt", zpěv je dlouhá švitořivá sloka zpívaná za letu ale většinou na vyvýšených místech (antény, sloupy a jiné ).
Rozšíření - Evropa, severní Afrika a pomalu se šíří na východ.
Hnízdění - hnízdí v otevřené krajině s množstvím stromů, v parcích, zahradách a na okrajích lesů. Hnízdí v květnu až červenci dvakrát ročně. Miskovité hnízdo ze stonků, kořínků a lišejníků je umístěno v korunách nižších stromů nebo v křoví. Okraj hnízda je obložen blátem.
Samice snáší 3 - 4 bělavá vejce na kterých sedí sama asi 13 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 - 16 dní.
Potrava - semena plevelů a kulturních rostlin.
Zvonohlík zahradní je částečně tažný pták přezimující v jižní a západní Evropě. Většina našich ptáků odlétá zimovat na Apeninský a Balkánský poloostrov. Na hnízdiště přilétá na přelomu března a dubna, opouští je vesměs v říjnu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama