Vydra říční - Lutra lutra

4. března 2007 v 18:09 |  savci v okolí
Vydra říční - Lutra lutra
[ fauna - zvířata ]
Spolu s dalšími kunovitými jsou vývojově nejpůvodnější skupinou suchozemských šelem.
třída
savci - Mammalia
řád
šelmy - Carnivora
čeleď
kunovití - Mustelidae
rod
vydra - Lutra
druh
vydra říční- Lutra lutra (Linnaeus, 1758)
Vzhled
Vydra je velmi dobře přizpůsobena prostředí ve kterém žije. Její smyslové orgány (zrak, čich a sluch) jsou umístěny v jedné rovině, to jí pomůže zjistit co se děje nad hladinou, aniž by vystrčila velkou část hlavy. Tvar jejího těla ji předurčuje k tomu, že je výborný plavec. Při pohybu ve vodě ji pomáhá i hladká srst, blány mezi prsty a široký ocas, který slouží jako velmi dobré kormidlo. Jako jeden z mála živočichů trávících většinu času ve vodě nemá vydra velkou tukovou vrstvu, která by ji chránila před chladem. K tomu jí slouží její extrémě hustá srst o kterou vydra náležitě pečuje.
Rozšíření
Vydra se v České republice vyskytuje v jižních Čechách na Šumavě a na Českomoravské vrchovině. Můžeme jí potkat především u tekoucích vod, ale i rybníků. Na podzim se stěhuje k měnším tokům, které nezamrzají, ale poskytují dostatek potravy. Revír jedné vydry můře být až stokylometrový úsek řeky. Záleží na čistotě vody a na množství ryb a jiné potravy. Teritorium samce bývá zpravidla až jednou tak velké než samice. Může zahnovat část teritorií i několika samic.
Způsob života a potrava
Vydra je zvíře s převážně noční aktivitou. Tyto krásné šelmy jsou samotářské, ale velmi pohyblivé a hravé. Velmi si oblíbily klouzání po kluzkém břehu, či sněhu nebo ledu. V zajetí to je zaručený mazlíček chovatele. V některých situacích se chová jako kočka - je mazlivá, přítulná. Narozdíl od kočky, která na vaší společnost musí mít náladu, vydra vaší pozornost vyžaduje neustále. V přírodě preferují samotářský způsob života.
Vydra se živí hlavně rybami. Nepohrdne ani rakem, žábou či vodním ptákem. Díky tomu, že má vydra ráda vodu se není se čemu divit. Ve vodě dokáže kořist vytrvale pronásledovat a tím ji udolá. Kořist si poté odnese někam na suché místečko v houští a zde kořist usmrtí a sní. Její denní příděl potravy může dosáhnout i 1 kg. Vydra často loví staré a nemocné jedince a tím eliminuje šíření různých nemocí.
Rozmnožování
Vydry nemají žádnou stanovenou dobu námluv. Uvnitř území jednoho samce žijí zpravidla dvě samice, které samec v době, kdy jsou připravené k páření střídavě navštěvuje. Vydří máma rodí ve své noře, kterou si vyhloubí v kořenech stromů, nebo zabere opuštěnou noru třeba po králíkovi. V jednom vrhu bývají zpravidla 2 až 3 po narození slepá máďata. V prvních týdnech života jsou mláďata plně závislá na mateřském mléku. Mláďata se začínají osamostatňovat kolem osmého až devátého měsíce života. I déle. Vydry patrně nemají mláďata každý rok.
Ochrana
Vydra je citlivá na čistotu vody. Velké znečišťování a nenávist rybářů a rybníkářů v minulém století mělo za příčinu její velký úbytek. V současné době patří podle naší legislativy mezi silně ohrožené druhy.
český název
vydra říční
latinský název
Lutra lutra
hlavní znaky
Válcovité tělo, široký ocas, na hřbetě tmavě hnědá srst, na břiše světlejší
hmotnost
5 - 12 Kg
způsob života
samotářský
rozšíření svět
Evropa
rozšíření ČR
Šumava, Českomoravská vrchovina, Jižní Čechy
potrava
hlavně ryby
doba březosti
61 - 74 dní
počet mláďat
2 - 3, vyjímečně více
ochrana
silně ohrožený druh
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karla! Karla! | 20. září 2008 v 22:37 | Reagovat

Luxusní je ten článek!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama