Vrána obecná (Corvus corone)

10. března 2007 v 13:25 |  ptáci v okolí
Vrána obecná(Corvus corone)
je pták veliký jako havran polní. V Evropě tvoří dva poddruhy - na západě se vyskytuje poddruh vrána obecná černá (Corvus corone corone) a na východě šedě zbarvený poddruh vrána obecná šedá, někdy nazývaná též vrána šedivka (Corvus corone cornix). Rozhraní mezi oběma poddruhy probíhá v Česku zhruba v západních Čechách. Na rozhraní obou poddruhů se tvoří smíšené populace. Na rozdíl od podobného havrana polního nemá olysalý konec zobáku a nemá tzv. kalhotky na nohou.
Hlas - hlasité krá krá krá.
Hnízdění - Hnízdí v kulturních lesnatých krajinách v průběhu dubna až června jednou ročně. Hnízdo z větví a klacků je vystlané travou, mechem a chlupy a je umístěno vysoko v korunách stromů.
Samice snáší asi 5 modrozelených, hnědočerveně skvrnitých vajec na kterých sedí po dobu 17 - 18 dní, mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 1 měsíce.
Potrava - drobní obratlovci, ptačí vejce, mršiny, hmyz, červi, semena, ovoce.
Délka vrány obecné činí přibližně 50cm. Vrána obecná je stálý pták
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama