Vlaštovka obecná (Hirundo rustica)

10. března 2007 v 13:22 |  ptáci v okolí
Vlaštovka obecná(Hirundo rustica)
je známý pták s dlouhým vidličnatým ocasem, rezavě hnědým hrdlem a jednolitě tmavě modrolesklou svrchní stranou těla, spodní strana těla je bílá. Ocasní pera mají zespodu řadu bílých skvrn před koncem ocasu. Samec se od samice liší delšími ocasními pery. Mláďata mají matově zbarvené hrdlo i svrchní stranu těla.
Hlas - zpěv je hlasité typické štěbetání různých tóninách přerušované cvrlikáním. Vábení je "vittvitt".
Rozšíření - Evropa, velká část Asie, Severní Amerika a severní Afrika.
Hnízdění - běžně hnízdí v obydlených kulturních krajinách, zvláště v objektech s chovy hospodářských zvířat. Vzhledem k tomu, že těchto objektů ubývá, tak se v poslední době stavy vlaštovek snižují. Hnízdí v květnu až srpnu 2-3 krát ročně. Hnízdo je miskovité z hliněných, slinami slepených hrudek a vystlané stébly a peřím.
Samice snáší 4-5 bílých, červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí samice po dobu 14-17 dní a mláďata krmí oba rodiče po dobu 20-22 dnů.
Potrava - létající hmyz.
Vlaštovka obecná je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá v dubnu a odlétá na přelomu září a října.
Ochrana fasád a stěn před vlaštovkami
Ochrany typu visících třpytivích "draků" rozhodně vlaštkovky neodradí. Nevadí jim ani siluety dravců. Účinnou ochranou se osvědčuje kluzký igelit navěšený na stěnách případně sítě proti hmyzu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama