Veverka obecná - Sciurus vulgaris

4. března 2007 v 18:07 |  savci v okolí
Veverka obecná - Sciurus vulgaris
[ fauna - zvířata ]
Známé zvířátko z našich lesů a parků. I když se nám veverka někdy nechce ukázat, dá o sobě vždy vědět ohlodanou šiškou, ze které zbyde jen středové jádro a pár šupinek na vršku.


třída
savci - Mammalia
řád
hlodavci - Rodentia
rod
veverka - Sciurus
druh
veverka obecná - Sciurus vulgaris (Linnaeus, 1758)
Vzhled
Tohoto roztomilého hlodavce asi nikomu moc představovat nemusím, takže jenom krátce. Zbarvení srsti bývá různé, od rezavé, přes šedou až černou. Spodní část těla je bílá. Barva srsti má určitou souvislost s tím, kde veverka žije. Rezavých veverek je více v nižších oblastech a těch tmavých na horách. Nepřehlédnutelný je její dlouhý chlupatý ocas, který používá i jako kormidlo při skákání z větve na větev. Ocas bývá stejně dlouhý jako tělo samotné. Na zimu veverkám narůstají na ušních boltcích štětičky. Známé třeba u rysa.
Rozšíření
Veverky se u nás vyskytují téměř všude, od nížin až po podhorské oblasti. Zdá se, že se z volné přírody stahují stále častěji do městských parků, kde mají dostatek potravy nejen přirozené, ale můžeme vidět i veverky loudící u laviček s lidmi, kteří právě konzumují svoji svačinu.
Způsob života a potrava

Tento ve dne aktivní hlodavec tráví většinu života v korunách stromů. Při skoku ze stromu na strom může překonat vzdálenost až 4 metry. I na zemi si však počíná velmi obratně. Jak zemi tak na stromech sbírá semena a pupeny jehličnatých i listnatých stromů. Nepohrdne ani hmyzem, houbami nebo ptačími vejci. Patří mezi hlodavce, kteří si na zimu ukládají potravu. Žije většinou v páru.
Rozmnožování
Právě díky své velmi dobré rozmnožovací schopnosti se veverkám podařilo přežít i období, kdy byly loveny pro svoji kožešinu a jemné maso. Ve svém revíru, který může mít až 50 hektarů má několik hnízd vysoko ve větvích, která střídavě využívá. Ke stavbě využívá listí a větvičky. Nepohrdne ani dutinou stromu, či ptačí budkou s dostatečně velikým otvorem. Mláďatům ustele na kůže rozcupované tak, že je mněkonká jako vata. Veverčí páreček dokáže třikrát ročně přivést na svět 3 - 4 mláďata. Mláďata se rodí holá a slepá. Oči se jim otvírají po čtrnácti dnech života. Jakmile zhruba po měsíci vystrčí mláďata své čumáčky, a nejen ty, z hnízda a začnou dovádět na větvích je to opravdu krásná podívaná. Mohou se dožít až 7 let.
Ochrana
Podle vyhlášky 395/1992 Sb. patří veverka obecná mezi ohrožené. Tím pádem je zvlášť chráněná.
český název
Veverka obecná
latinský název
Sciurus vulgaris
hlavní znaky
Dlouhý huňatý ocas, rezavě až černě zbarvený stromový hlodavec. Náprsenku a břicho má bílé. způsob života v páru v korunách stromů
rozšíření ČR
celá
rozšíření svět
Evropa a Asie
potrava
semena stromů, hmyz, vejce
doba březosti
38 dní
počet mláďat
až 3x ročně 3 - 4 mláďata
ochrana
Ohrožený druh
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama