Sojka obecná - Garrulus glandarius

7. března 2007 v 13:15 |  ptáci v okolí
Sojka obecná - Garrulus glandarius
[ fauna - zvířata ]
Asi nejkrásnější krkavcovitý pták žijící v české přírodě. Z pohádek si jistě pamatujete krakonošovu sojku 'bonzačku' s krásnými modrými pírky na křídlech.


třída
ptáci - Aves
řád
pěvci - Passeriformes
čeleď
krkavcovití - Corvidae
rod
sojka - Garrulus
druh
sojka obecná - Garrulus glandarius
Vzhled
Díky pohádkám o Krakonošovi snad každý zná krásná modrá sojčí pírka, která lze vidět na jejich letkách. Za letu je patrná velká bílá skvrna nad černým ocasem. Kromě ocasu má ještě černý zobák a část okolí zobáku, jinak je kakaově hnědá. Patří mezi naše největší pěvce. Je velká podobně jako hrdlička. Létá těžce, vlnkovitě až třepotavě.
Rozšíření
Vyskytuje se v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích a v rozsáhlejších městských parcích. Zdržuje se spíše na okraji.
Způsob života a potrava

S
ojky patří k velice ostražitým strážcům lesa. Ještě dříve než ji spatříme (jestli vůbec) o nás ví celý les. Sojky se snaží napodobovat více či méně úspěšně různé zvuky. I když patří mezi pěvce, nedá se říci, že by její zpěv našemu uchu nějak lahodil. Mimo to je její hlas poměrně tichý a slyšitelný jen na krátkou vzdálenost. Sojky patří mezi druhy, které z části odlétají na zimu více na jih (převážně na jihozápad, někdy až do Francie) a část zůstává u nás. K nám se naopak na zimu dostávají jedinci ze severovýchodu. Jejich přílet může připomínat i invazi. Sojky si jsou vědomy nepříliš dobré schopnosti létat. Proto se při přeletu často zastavují. Role sojky při plenění hnízd jiných ptáků bývá většinou zveličována. Zajímavá je skutečnost, že sojka k údržbě svého krásného peří využívá mravenců. Ti ji zbavují parazitů. V literatuře se také můžeme dočíst mimo jiné to, že sojky napomáhají obnově doubrav. Ony totiž sojky pamatují na zimu a část nalezených žaludů ukrývají do trávy či roští. Ne všechny však později najdou a tyto žaludy pak mají velkou šanci vyklíčit.
Sojky jsou všežravci a jejich jídelníček je pestrý. Na podzim to jsou žaludy, oříšky, bobule, obilí, plody, v létě hmyz, ptačí vejce, ještěrky, žáby, rejsci, myši.
Rozmnožování
Hnízdo je umístěno vysoko na stromě, většinou nedaleko od okraje lesa. V dubnu nebo v květnu v něm lze najít 5 - 7 vajíček, ze kterých se po 16 - 17ti dnech líhnou mláďata. Hnízdo budují oba partneři, kteří také společně vychovávají mláďata. Vejce však zahřívá pouze samice, samec ji v tomto období krmí. Obvykle hlučný pták je při hnízdění zcela tichý a není snadné jej objevit.
Ochrana
Dříve byla sojka považována za škůdce a byla lovena a konzumována. V současné době je u nás v poměrně hojném počtu. Není ohroženým druhem, ale nesmí se lovit.
český název
Sojka obecná
latinský název
Garrulus darius
hlavní znaky
modrá pírka na letkách
způsob života
samotářský, částečně tažný
rozšíření ČR
Celá
potrava
žaludy, hmyz, malí hlodavci, ještěrky
doba sezení na vejcích
16 - 17 dní
počet mláďat
5 - 7
ochrana
Není ohrožena, ale nesmí se lovit
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama