Plšík lískový- Muscardinus avellanarius

4. března 2007 v 18:02 |  savci v okolí
Plšík lískový- Muscardinus avellanarius
[ fauna - zvířata ]
Skrytý obyvatel okrajů lesů a remízků.
třída
savci - Mammalia Linnaeus, 1758
řád
hlodavci - Rodentia
čeleď
plchovití - Myoxidae
rod
plšík - Muscardinus
druh
plšík lískový - Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)
Vzhled
Plších lískový je nejmenším druhem ze všech čtyř u nás žijících plchů. Dospělí jedinci mají světle hnědou až rezatou srst. Délka těla je 6,5-8,5 cm a délka ocasu je 6,5- 7,8 cm. Hmotnost činí 15- 25g, ale před zimním spánkem dosahuje hodnoty až 35g. Plšík má na tlapkách měkké polštářky, které mu umožňují pevně se přidržovat při pohybu po větvičkách.
Rozšíření
Plšík se vyskytuje v celé Evropě kromě Islandu, Irska, severní Anglie, severní Skandinávie, Finska a severního Ruska. Těžko ho najdeme i na Pyrenejském poloostrově.
Způsob života a potrava
Plšík obývá listnaté nebo smíšené lesy, kde se zdržuje v okrajových křovinách. Je to noční druh a proto ho v přírodě uvidíme jen zřídka. Pro tento styl života je vybaven vynikajícím sluchem a velkýma černýma očima. Hnízda si staví na větvičkách v hustém křoví, někdy může být i v dutinách stromů a pařezů. Splétá si ho z trávy a listí. Hnízdo má tvar misky a v průměru měří 15cm. Plšík se živí převážně rostlinnou potravou jako např. listy, květy, lesními plody, ale nepohrdne ani drobnými živočichy jako jsou např. žížaly a slimáci. Studené zimní měsíce tráví plšík zimním spánkem, do kterého upadá ve speciálním hnízdě v dutině stromů nebo pod zemí. Toto hnízdo je zcela uzavřené. Během podzimu si plšík vytváří velké tukové zásoby, které mu pomohou přežít až do dubna. Jakmile teplota klesne pod 15 stupňů Celsia plšík se v hnízdě stočí do klubíčka a jeho dech se zpomalí, stejně jako srdeční rytmus a tělesná teplota se pomalu vyrovnává s teplotou okolí
Rozmnožování
Počátek doby rozmnožování závisí na počasí. Po probuzení ze zimního spánku, což je většinou začátek dubna si samička začne stavět hnízdo do kterého pak po 22- 24 dnech od oplodnění vrhne 2-4 mláďata. Po narození jsou mláďata zcela holá a slepá, takže je matka opouští jen velmi výjimečně. První srst šedé barvy jim narůstá zhruba ve 13 dnech a ve stáří 18 dnů už začínají vidět. Mláďata s matkou zůstávají ještě 5-7 týdnů, po této době jsou již soběstačná.
Ochrana
Početní stavy plšíka lískového se snižují kvůli likvidaci jejich přirozeného prostředí jako jsou remízky, křoviny a živé ploty v krajině. K vysokému úbytku dochází také při zimním spánku. Mnohde, nejen u nás, je tedy plšík chráněným druhem.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama