Pěnkava obecná (Fringilla coelebs)

10. března 2007 v 13:21 |  ptáci v okolí
Pěnkava obecná(Fringilla coelebs)
Je pták veliký jako vrabec domácí. V letu jsou nápadné dvě bílé křídelní pásky a vnější bílá ocasní pera. Samec je pestrý, má modrošedou hlavu, spodní stranu těla vínovou a zelený kostřec. Samice a mláďata jsou šedohnědá. Létá vlnkovitě a často poskakuje po zemi.
Hlas - vábení je jasné "pink", za letu polohlasné "jyb" nebo chvějivé "tríf". Zpěv je hlaholivá, snižující se řada téónů zakončená typickým 2 - 3 slabičným motivem - tzv. pěnkaví tlukot.
Rozšíření - Pěnkava je rozšířena téměř všude, v Evropě, v Africe a v Asii.
Hnízdění - hojně hnízdí v lesích a zahradách. Hnízdí během dubna až června dvykrát ročně. Hnízdo je miska spletená z vláken, stébel, mechů a lišejníků umístěná v korunách stromů nebo i ve křoví.
Samice snáší 4 - 6 nahnědlých skvrnitých vajec na kterých sedí po dobu 12 - 13 dnů. Mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 13 - 14 dnů.
Potrava - semena a hmyz.
Pěnkava obecná je částečně tažný pták, jedinci od nás odlétají do jižnějších částí Evropy a k nám přilétají jedinci ze severu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama