Kuna skalní - Martes foina

4. března 2007 v 18:05 |  savci v okolí
Kuna skalní - Martes foina
[ fauna - zvířata ]
Častý obyvatel našich chat a chalup.


třída
savci - Mammalia
řád
šelmy - Carnivora
čeleď
kunovití - Mustelidae
rod
kuna - Martes
druh
kuna skalní- Martes foina (Erxleben, 1777)
Vzhled
Tato šedohnědá šelmička s bílou náprsenkou má krásnou hedvábnou srst, štíhlé dlouhé tělo a silné zadní nohy. V poměru s tělem má nohy poměrně krátké. Její hlavu zdobí krásná malá špičatá ouška a výrazná černá očka. Nepřehlédnutelný je i její dlouhý huňatý ocas.
Rozšíření
Kuna skalní si libuje ve skalnaté, volně porostlé krajině s mnoha úkryty. Nezřídka se kuny dají vystopovat i v blízkosti lidských obydlí. Oblíbeným kuním útočištěm jsou například půdy rodinných domů či rekreační objekty. Vyjimečně ji uvidíme i na stromě. To je výsada její blízké příbuzné - kuny lesní. Kunu skalní lze vidět v jižních oblastech Asie, střední a jižní Evropě.
Způsob života a potrava
Žije a loví většinou na zemi, mezi její oblíbené pochoutky patří hlodavci, menší savci drůbež a vajíčka, která dokáží zručně vynést z hnízda či kurníku. Ve městech kuny konzumují i odpadky. V podzimních a zimních měsících tvoří její jídelníček z velké části ovoce. Pro hospodáře může být kuna skalní užitečná podobně jako kočka (loví myši), může však způsobit i nemalé problémy. Ráda si totiž pochutnává na drůbeži a jejich vejcích. Zmizení několika vajíček však není to poslední. Pokud se Vám toto hravé noční zvíře ubytuje někde v baráku, můžete počítat s tím, že v noci bude dělat pěkný rámus. Hlavně pokud se dostane k nějakým předmětům, se kterými si může hrát. Nejen při lovu využívá své mrštnosti, obratnosti, odvahy a lstivosti. Díky stavbě svého těla se dokáže protáhnout i tou nejmenší skulinkou.
Rozmnožování
Kuna skalní se páří buď v únoru, nebo v létě. Samice je březí dva až devět měsíců. Porodí 3 - 5 holých a slepých mláďat. Tato malá bezbranná stvoření otevřou oči zhruba po pěti týdnech, na mateřském mléce jsou závislá šest až osm týdnů. Po třech měsících se osamostatňují. Do podzimu zůstávají v rodině. Pohlavně dospívají ve dvou letech.
Ochrana
není zvláště legislativně chráněna
český název
Kuna skalní
latinský název
Martes foina
hlavní znaky
šedohnědě zbarvená malá šelma s bílou náprsenkou, dlouhým, štíhlým tělem a huňatým ocasem
způsob života
samotářský
rozšíření ČR
celá ČR
rozšíření svět
jižních oblasti Asie, střední a jižní Evropy
potrava
Ovoce, hlodavci, malí savci a ptáci
doba březosti
2 - 9 měsíců
počet mláďat
3 - 5
ochrana
Není zvlášť legislativně chráněn
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama