Kulíšek nejmenší - Glaucidium passerinum

7. března 2007 v 13:15 |  ptáci v okolí
Kulíšek nejmenší - Glaucidium passerinum
[ fauna - zvířata ]
Nejmenší evropská sovička, velikostně podobná například špačkovi, patří nejen u nás mezi zvlášť chráněné druhy.


třída
Ptáci
řád
Sovy - Strigidae
čeleď
Sovovití - Tytonidae
rod
kulíšek - Glaucidium
Vzhled
Tato nejmenší evropská sovička měří pouhých 16 cm a rozpětí křídel má 34 - 38 cm. V porovnání s tělem má poměrně malou hlavu, která je stejně jako záda a letky pokryta tmavěhnědým peřím se světlými skvrnami. Na břiše a krku převažuje bílá. Je známá svým pocukávání ocasem pokud jí někdo vyruší.
Rozšíření
Tuto sovu lze najít v převážně horských jehličnatých a smíšených lesích severní a střední Evropy a v Alpách.
Způsob života a potrava
Jako ostatně většina sov, patří i kulíšek nejmenší k nočním ptákům. Nejaktivnější je v podvečer. Nejlépe ho lze poznap podle jeho volání, které se podobá spíše jiným ptákům než sově. Často ho můžeme slyšet v době, kdy si hájí svůj revír. Při této činnosti je kulíšek poměrně agresivní. Nezalekne se žádného soka, ani člověka. V žádném případě se však nemusíte bát toho, že by na Vás kulíšek bedůvodně v lese zaútočil. Jiná věc však nastane, pokud se budete snažit napodobit hlas jiného samečka. V tom okamžiku bleskurychle přiletí i z několikasetmetrové vzdálenosti. Této skutečnosti velmi často využívají ornitologové při sčítání počtu jedinců v dané lokalitě.
Kulíšek se živí drobnými hlodavci a ptáky, které loví vetšinou navečer. Pouze v době hnízdění je aktivní i přes den. Patří mezi sovy, ke kterým se lze přiblížit na velmi malou vzdálenost.
Rozmnožování
Kulíšek si staví svá hnízda v dutinách starých stromů. Často používá i stará hnízda šplhavců (datlů, žlun či strakapoudů). Tuto dutinu pár obývá zpravidla několik let.
Samička snáší koncem dubna či začátkem května 5 - 6 vajíček. V období, kdy samička sedí na vajíčkách, obstarává sameček sobě i samičce potravu - to trvá zhruba 28 dní.
Ochrana
Kulíšek nejmenší je silně ohrožený, zvláště chráněný druh.
český název
Kulíšek nejmenší
latinský název
Glaucidium passerinum
hlavní znaky
nejmenší naše sova, tmavěhnědá hlava, záda a letky s bílými skvrnami, světlé břicho s podélnými tmavými pruhy
způsob života
v páru
rozšíření ČR
Jižní čechy, Krkonoše, Beskydy, Vysočina
rozšíření svět
Severní a střední Evropa, Asie
potrava
drobní hlodavci a ptáci, někdy hmyz
doba sezení na vejcích
28 dní
počet mláďat
5-6
ochrana
silně ohrožený, zvláště chráněný druh
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama