Kukačka obecná (Cuculus canorus)

10. března 2007 v 13:24 |  ptáci v okolí

Kukačka obecná(Cuculus canorus)
je pták velký jako hrdlička zahradní. Samec je šedý, má příčné proužkování na břiše. Samice je naspodu hnědá, nekdy až červenohnědá s příčným proužkováním. V letu se podobá menšímu dravci (krahujec obecný, poštolka obecná). Notoricky známa též kvůli svému hnízdnímu parazitismu.
Hlas - samec melodicky volá v tercii "kukuk", někdy též drný hlas "hachachah", samice chechtavě volá "kvikkvikkvikkvik". Traduje se, že zaslechne-li mladá dívka kukat kukačku (samčí kukuk), má počítat, kolikrát zakuká, za tolik let se vdá.
Rozšíření - Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).
Výskyt - kukačka se vyskytuje v lesích včech typů, parcích a na loukách se skupinami stromů. U kukačky je vyvinut hnízdní parazitismus, kdy samice kukačky vkládá svá vejce po jednom do hnízd ostatních hmyzožravých pěvců, přičemž se jednotlivé populace specializují na určité druhy pěvců.
Rozmnožování - samice snese v květnu až červenci do cizích hnízd v průměru asi 15 - 20 vajec. Snesené vejce se inkubuje po 12 dnech a mládě vyhodí z hnízda potomky adoptivních rodičů, případně i vejce. Pěstouni krmí mládě na hnízdě 21 - 23 dnů a poté je ještě 3 týdny přikrmují.
Potrava - hmyz.
Kukačka obecná je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama