Křeček polní

7. března 2007 v 13:08 |  savci v okolí
Křeček polní
Latinský název : Cricetus cricetus
Třída : savci
Řád : hlodavci
Popis : Délka těla křečka polního je 20- 35 cm, váží 150-500g a má až 6 cm dlouhý pahýlovitý ocas . Břišní strana je černá, hřbet žlutohnědý, pod bělavými až nažloutlými tvářemi je hnědočerný proužek srsti. Světlé pesíky hřbetní strany těla mají tmavé špičky. Ojediněle se vyskytují i zcela černí jedinci. V rozčilení skřípe zuby a zpravidla se pak vztyčuje na zadní končetiny a zaujímá agresivní postoj. Křeček polní má velké lícní torby, ve kterých přenáší zásoby potravy do svých nor. V chrupu, složeném ze 16 zubů, jsou nápadné 2 páry řezáků. Křeček polní má soumračnou aktivitu, ale v období přemnožení ji posunuje i do světlé fáze dne. Obývá rozsáhle rozvětvené, často několik metrů dlouhé a hluboké nory vybavené obytnými ložnicemi a zásobárnami. Ložnice si křeček vystýlá měkkým materiálem.K zimnímu spánku využívané ložnice se nacházejí v hloubce pod 2 m. V blízkosti se nalézá vždy zásobárna potravy, kterou je křeček schopen zaplnit až 15 kg zrní. Potravu tvoří semena rostlin, v obilnářských oblastech zejména obilí. Vedle rostlinné potravy konzumuje křeček polní hmyz a mláďata pěvců. Samičky jsou březí od dubna do srpna. Březost trvá asi 20 dnů. V závislosti na počasí rodí křeček polní 2 až 3 vrhy ročně (v každém vrhu může být 4-12 mláďat). Po 4 týdnech života se mláďata osamostatňují a opouštějí noru matky. Pohlavně dospívají po třech měsících života a začínají se rozmnožovat.
Výskyt : Obývá stepi a lesostepi východní a střední Evropy a západní Sibiře. U nás žije po celém území, ale spíše ostrůvkovitě. Výskyt křečka polního je vázán na teplé a lehké půdy obilnářských oblastí. Nejraději sídlí na jílových a písčitých půdách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 NeLiSs ... NeLiSs ... | E-mail | Web | 9. dubna 2007 v 18:55 | Reagovat

a co fotka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama