Koroptev polní (Perdix perdix)

10. března 2007 v 13:23 |  ptáci v okolí
Koroptev polní(Perdix perdix)
je zavalitý polní kur s krátkým ocasem a zakulacenými křídly. Samec má na hrudi hnědou podkovovitou skvrnu, jinak je šedohnědý s rezavě zbarveným obličejem. Samice a mladí jedinci jsou hnědí a nemají podkovovitou skvrnu. Při vzletu vydávají křídla cvrčivý zvuk, létají rovněž s cvrčivým zvukem a let prokládají klouzavými úseky. v letu se jeví spodní strana těla světlá.
Hlas - hlasité "kirrik" nebo "errrep", při vzletu vydávají "ripripriprip".
Rozšíření - Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie).
Hnízdění - obývá kulturní oblasti nížin a středních poloh s poli obilí, jetele a řepy.
V Česku nastal dramatický pokles stavů v 50. letech (klesl zhruba na desetinu dřívějších stavů). Koroptve se dodnes vyskytují prakticky po celém území České republiky, jejich populace je však malá a často jsou na koroptve nejbohatší okraje měst s rumištními plochami a s pestrou vegetací tzv. plevelných rostlin. V ČR žije odhadem max 22000 párů.
Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno ve vegetaci na zemi, hnízdní kotlinka je mírně vystlána stébly trávy.
Samice snáší 10 - 20 jednobarevně šdozelených vajec na kterých sedí sama po dobu asi 24 - 25 dnů, nekrmivá mláďata poté vodí oba rodiče a zůstávají v hejnku přes zimu.
Potrava - semena a zelené části rostlin, v létě hmyz a červi.
Koroptev polní je stálý pták
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama