Konopka obecná (Carduelis cannabina)

10. března 2007 v 13:24 |  ptáci v okolí
Konopka obecná(Carduelis cannabina)
je pták o něco menší než vrabec domácí. Samec má kaštanová záda, karmínovou hruď a hnědá křídla. Na čele má karmínovou skvrnu. Není proužkovaný. Samice a mladí jedinci jsou hnědí s tmavými podélnými proužky. V zimě se pohybuje ve větších hejnech. Létá vlnkovaně.
Hlas - vábení v letu je tvrdé kovové "gegege", zpěv je silně hvízdavá píseň s vábivými motivy.
Hnízdění - hnízdí v otevřené krajině s křovinami a v zahradách. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je miska ze stébel, kořínků a vláken vystlaná chlupy umístěná v křoví nízko nad zemí.
Samice snáší 4 - 5 bělavých hnědočerveně skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 12 - 14 dní a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 dní.
Potrava - převážně semena plevelů.
Konopka obecná je částečně tažný pták. Ze zimovišť ve Středomoří přilétá v březnu až dubnu, odlétá v září a říjnu; malá část ptáků zůstává přes zimu v Česku, navíc do Česka přilétají konopky ze severu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama