Jiříčka obecná (Delichon urbica)

10. března 2007 v 13:22 |  ptáci v okolí
Jiříčka obecná(Delichon urbica)
je pták menší než vlaštovka obecná, na rozdíl od které má menší ocasní vidlici, bílý spodek těla včetně hrdla a bílý kostřec. Pohlaví se nazájem neliší, mláďata jsou svrchu nahnědlá, mají bílé špičky vnitřních pažních letek.
Hlas - tiché štěbetání, vábení "crr" nebo "črr".
Rozšíření - Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).
Hnízdění - žije v osídlené kulturní krajině, hnízda staví hojně a pospolitě na budovách, řídčeji na skalách, mostech nedaleko lidských sídlišť. Hnízdí během května až srpna 2x ročně. Hnízdo má polokulovitý uzavřený tvar s malým otvorem, je slepeno z hliněných hrudek a uvnitř je vystláno stébly a peřím.
Samice snáší 4 - 5 čistě bílých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 13 - 13 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 18 - 22 dnů.
Potrava - létající hmyz.
Jiřička obecná je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama