Jelen evropský - Cervus elaphus

4. března 2007 v 18:05 |  savci v okolí
  • Jelen evropský - Cervus elaphus
    [ fauna - zvířata ]
Největší spárkatá zvěř žijící u nás.


třída
Savci
řád
sudokopytníci, přežvýkavci
čeleď
jelenovití - Cervidae
rod
jelen - Cervus
Vzhled
Jelen je naší největší spárkatou zvěří. Jelení srst bývá v létě červenavě hnědá a v zimě šedohnědá. Mládě je červenohnědé s bílými skvrnami. Dominantou dospělého jelena je paroží, které shazuje v období od února do dubna. Forma i velikost paroží záleží na věku. Mimo jiné jsou jeleni známí svým pohybem, který vypadá velmi ladně, lehce a ušlechtile. Parohy mu dodávají majestátnost.

Rozšíření
Jelena lze počítat mezi obyvatele vysokých a rozlehlých, zejména listnatých, lesů od rovných nížin až po horskou krajinu. Vyskytuje se po celé republice.
Způsob života a potrava
Pokud se chcete vydat na pozorování jelenů, nejlepší jsou podvečerní hodiny. Statnější jeleni tvoří malá stáda nebo žijí samotářsky. Můžeme však vidět větší stádo, ve kterém jsou samice s mláďaty a mladí samci. Vůdcem stáda je nejsilnější samice. Jeleni většinou žijí na jednom místě. Jediná doba, kdy se někteří stěhují je období říje.
Jelen je především býložravec, živí se travou, výhonky, kúrou, houbami nebo lesními plody. Okusem mladých stromků může jelen (pokud je přemnožen) napáchat dost velké škody. Proto se lesníci snaží mladé porosty chránit před jeleny pletivem, kterým omotají každý strom.

Rozmnožování
Jelení říje probíhá od září do října. Březí samice po zhruba osmi měsících porodí většinou jedno mládě, které kojí asi čtyři měsíce. Mládě se plně osamostatní v jednom roce života, pohlavně dospívá o dva až tři roky později. Ke kolouchovi projevuje velkou náklonnost i jeho otec (možná ještě mnohem větší než k matce).
Ochrana
Jelen je pouze v některých obdobích roku hájen.
český název
Jelen evropský
latinský název
Cervus elaphus
hlavní znaky
silné, statné tělo, špičaté velké parohy
způsob života
ve stádech
rozšíření ČR
celá
rozšíření svět
Evropa
potrava
rostliny, kůra, lesní plody
doba březosti
8 měsíců
počet mláďat
1-2
ochrana
V některých obdobích hájen
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 nkn nkn | 4. ledna 2008 v 21:53 | Reagovat

a co obrazek

2 papír papír | 18. ledna 2008 v 12:05 | Reagovat

ty hajzl

3 Myslivec Myslivec | 8. března 2008 v 18:56 | Reagovat

Dal bych si jelení pečínku..6 knedlů zelí

4 Myslivec Myslivec | 1. dubna 2008 v 11:43 | Reagovat

Podle nového se už jmenuje   Jelen lesní !!!!  Nežije ve STÁDECH ale v tlupách!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama