Čáp bílý - Ciconia ciconia

7. března 2007 v 13:18 |  ptáci v okolí
Čáp bílý - Ciconia ciconia
[ fauna - zvířata ]
Tento velký bílý pták byl v minulosti u nás ale i v celé Evropě vzácností. V posledních letech však jeho populace potěšitelně roste.


třída
ptáci - Aves
řád
brodiví - Ciconiiformes
čeleď
čápovití - Ciconiidae
rod
čáp - Ciconia
druh
čáp bílý- Ciconia iconia
Vzhled
Jedná se o jednoho z největších u nás žijících ptáků. Jak naznačuje český název, v barvách jeho peří převažuje bílá. Jen letky a velké krovky jsou černé. Velký zobák a dlouhé nohy jsou červené.
Rozšíření
Tohoto nádherného ptáka můžeme spatřit na loukách, v okolí rybníků, ale také poměrně často u lidských obydlí, kde si s oblibou staví svá hnízda. Není žádnou zvláštností vidět velká čapí hnízda na starých vysokých komínech či stožárech. Je rozšířen ve střední a východní Evropě, na Balkáně a ve Španělsku, hnízdí také v severní Africe, Turecku a střední Asii.
Způsob života a potrava
Ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze - tudíž aktivně. Za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů. tento pták má tedy velký význam i pro zemědělství. Potravu loví na vlhkých loukách a mokřinách při březích rybníků nebo vodních toků, někdy i na polích. Žijí většinou v páru, který si je věrný celý život.
Na rozmezí léta a podzimu naši čápi odlétají na jih. Čápi z východní Evropy se přidávají k západnímu proudu vedoucímu přes Pyrenejský poloostrov a Saharu do střední Afriky, na východě čápi létají přes Balkánský poloostrov a Malou Asii do střední Afriky, kde se oba proudy setkávají a letí do nejjižnější části Afriky do oblasti JARu. Při této cestě jsou schopni urazit denně 100- 300 km.
Rozmnožování
Čápi si svá hnízda často staví v blízkosti lidských obydlí - na starých komínech, střechách atd. Materiálem který používají jsou větve, klacky drny případně další materiál. Stavbu a opravu hnízda většinou provádí samec. Ten totiž většinou přilétá ze zimoviště dříve než samice. Hnízda jsou často mohutná a mohou dosáhnout hmotnosti do 1t a jsou víceletá. Hnízdí od druhé dekády dubna do druhé dekády května.
Do hnízda samice snáší 3-5 vajec bílé barvy, ze kterých se po 30 dnech zahřívání oběma rodiči líhnou mláďata. Přibližně 55-60 dní od vylíhnutí se mláďata začínají učit létat a po 67-70 od vylíhnutí se osamostatňují. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let a dožívá se 8 až 14 let, přičemž nejvyšší zjištěný věk čápa byl zjištěn 27 let !
Ochrana
Zvláště chráněný druh. Proto je populace těchto ptáků přísně sledována ornitology. Česká republika se v poslední době těší z poměrně slušné populace těchto ptáků.
český název
čáp bílý
latinský název
Ciconia ciconia
hlavní znaky
velký bílý pták s červeným zobákem a dlouhými červenými nohami
hmotnost
3 - 3,6 kg
způsob života
v páru
rozšíření ČR
celá ČR
rozšíření svět
jižní Evropa, Asie
potrava
žáby, hraboši, hmyz
sezení na vejcích
oba rodiče 30 dní
počet mláďat
3-5
ochrana
zvláště chráněný druh
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lenka Piačková Lenka Piačková | E-mail | 15. května 2008 v 12:37 | Reagovat

Dobrý den, zajímalo by mě, proč se někdy vidí čápi ve větších skupinkách, třeba i po deseti, když se všude píše, že žijí v párech. Někdy vidím i tuto skupinu přenocovat pohromadě, jedná se o nedospělé jedince nebo proč tomu tak je? Za odpověď děkuji Piačková L.

2 J.L. J.L. | E-mail | Web | 30. července 2008 v 8:01 | Reagovat

Máte pravdu. Jedná se o mladé čápy, pohlavně nezralé, kteří se po příletu potulují krajinou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama